dsadsad
Sorin Manolache

Sorin Manolache

Ce masti poarta barbatii? Ce masti poarta femeile? Cum putem fi noi insine?

Ce înseamnă să fii autentic? 

A fi autentic înseamnă a trăi și a acționa potrivit modului propriu de expresie, a abilităților și a valorilor personale. 

La polul opus al autenticității se află conceptul de UMBRĂ. Prin Umbra înțelegem toate aspectele psihologice (dorințele, pulsiunile, gândurile și trăirile emoționale) pe care le ascundem nu doar de ceilalți, dar uneori chiar și de noi înșine. 

Metafora palatului cu 100 de camere  

Pentru a înțelege mai bine conceptul de umbra, imaginează-ti că psihicul tău este un palat cu 100 de camere. Acele părți pe care nu le accepți la tine sau pe care nu vrei să le arăți societății sunt camere cu gunoi. Iar pentru că nu vrei ca aceste deșeuri ale psihicului tău să fie cunoscute, ajungi în timp să folosești de la 90 de camere, la 70 de camere, apoi la numai 50, pentru că restul frumosului tău palat este îngropat în gunoi pe care vrei să îl ascunzi de ochii lumii. În momentul în care ne acceptăm așa cum suntem, cu calități și defecte, acceptăm de fapt că nu avem nevoie de aprobarea celorlalți, pentru că, adevărul este, că oricâte calități am avea, vor exista mereu acei critici care vor fi în dezacord cu noi și care, dintr-un motiv sau altul, nu ne vor dezaproba. Momentul acceptării este acela în care vei începe să faci ordine în palatul tău, să te debarasezi de gunoaie și să trăiești viața la potențial maxim. 

Cum se manifesta umbra la bărbați? 

Masca stoicului – Societatea umană s-a construit în jurul unor credințe limitative referitoare la sexul tare. Chiar și acest mod de a ne referi la bărbați este una dintre ele. Alte exemple includ afirmații de genul „bărbații nu plâng” , „trebuie sa fii puternic și dur” , „nu fi patetic. Așadar, societatea îi forțează pe bărbați să își reprime emoțiile, să nu își exprime temerile și nesiguranțele, să dețină mereu controlul, fără să dea dovadă de slăbiciune. 

Masca atletului – Cei care poartă această mască simt nevoia de a avea întotdeauna dreptate, de a fi puternici și de a câștiga indiferent de costuri. Ei aplică regulile din sport până și în relațiile intime, devenind extrem de competitivi în viața de cuplu. În plus, ei nu pot înțelege conceptul de câștig reciproc, crezând că în orice situație nu există decât un  câștigător și un pierzător.  

Masca materialistului – Acești bărbați își vor construi întregul sistem de valori în jurul ideii că valoarea masculinității lor se reduce la contul bancar. Acest mod de a fi se manifestă cel mai pregnant în rândul tinerilor, care muncesc din răsputeri și ajung să facă sacrificii discutabile, precum acela de a-și sacrifica sănătatea pentru bani. Motivul este acela că ei asociază banii cu fericirea, cu partenera ideală sau chiar cu accesul la grupurile de influență la care își doresc să acceadă. De regulă, motto-ul acestor bărbați este: „mai mulți bani, mai mult respect de sine.”

Masca sexualității – Sub această mască se ascund acei bărbați care își măsoară valoarea în funcție de numărul femeilor cu care au făcut sex. Acești bărbați se urcă mereu în același carusel al aventurilor pasagere, din care ies la fel de repede precum au intrat, cu mulțumirea de a fi satisfăcut încă o „victimă”. Această mască este comună în cazul acelor bărbați cu nivel ridicat de testosteron sau la cei care au fost răniți emoțional în relații anterioare, prin respingere sau înșelare a încrederii. Drept urmare a traumei emoționale, ei decid să nu mai intre într-o altă relație, evitând astfel să fie răniți din nou. 

Masca agresivului – Bărbații sunt agresivi prin natural lor, iar acest fapt este o urmare a producției de testosteron. De-a lungul istoriei am observat că rolul bărbatului este acela de a vâna și de a apără tribul de dușmani prin forță brută. În prezent, observăm cum unii bărbați își etalează violența fizică în conflicte  și bătăi, distrugeri de proprietate sau chiar violență domestică. Cu toate acestea, un bărbat care se lasă dominat de instinctele sale primare este eminamente slab și demonstrează opusul, adică lipsa responsabilității de protector. 

Masca bufonului – Cinismul, sarcasmul sau simțul superiorității creează o armă intelectuală pe care fiecare bărbat o poate folosi pentru a se apăra sau pentru a se conecta la ceilalți. Robbin Williams, acel actor și om care reușea să îi facă pe toți oamenii să râdă, dar care în final s-a lăsat consumat de depresia ce l-a dus la moarte, este reprezentarea emblematica a acestei măști. Nimeni nu a bănuit pentru nici măcar o clipă ce tragedie se ascundea sub masca lui de om vesel, perpetuu pus de șotii.   

Masca invincibilului – Un bărbat nu simte frica. Un bărbat își asumă riscuri, fie pariind toți banii pe compania sa, prin sărituri în apă de pe stânci , fumând sau bând exagerat. Un bărbat nu are timp să se gândească la consecințele acțiunilor sale. Bărbații nu au probleme, ei dețin totul sub control. 

Masca atotștiutorului – Un bărbat nu este dominant doar fizic, ci și intelectual. El a fost la o școală de top, urmărește știrile și știe toate răspunsurile. Cu siguranță nu are nevoie de ajutorul tău sau al oricărei alte persoane, pentru că el le știe pe toate. Îi face pe ceilalți sa se simtă inferiori, ratați, ignorați etc.  Dacă se întâmplă să facă o greșeală, acești bărbați vor pune la îndoiala întreaga masculinitate și existență. 

Masca masculului Alfa – la un nivel de bază, s-ar crede că există doar 2 categorii de bărbați: Alfa si Beta, câștigătorii și pierzătorii. Un bărbat trebuie să domine și să câștige totul. Un bărbat trebuie sa dețină  controlul și el nu poate face niciodată ceva ce un Beta sau o femeie ar face.  

Cum se manifestă umbra la femei?

1. Masca iubitei

Masca iubitei e cea mai des întâlnită mască la o femeie. 

Toate femeile doresc să fie iubita cuiva. Dacă nu este iubită de nimeni, cum se poate o femeie simți cu adevărat împlinită? Indiferent de ceea ce a realizat în viață, tot ceea ce contează este dacă poate câștiga inima unui bărbat. 

2. Masca „Totul este perfect”

Cu toții am văzut prințesele Disney suferind din diverse motive fără să se plângă. În schimb, ele cântă alături de păsări și câștigă inima prințului prin frumusețea lor naturală. Așadar, și femeile încearcă această mască cu scopul de a fi mai bune, mai amabile și inocente în gânduri și purtare… Poate, poate, cineva ne va înmâna o coroană.

3. Mască seducătoarei

Deși seducătoarea a fost un arhetip de-a lungul istoriei – Cleopatra, Sirenele, Salome, Mata Hari – această mască nu a fost nicicând atât de accesibilă precum este fetelor tinere din ziua de azi. În zilele noastre, o fată trebuie pur și simplu să urmărească un videoclip pentru a o vedea pe seducătoare în acțiune. Seducătoarea ispitește bărbații, le permite să se uite și să poftească, fără a atinge, însă. În loc de satisfacție sexuală, ea oferă doar iluzia, bărbații neavând altă alternativă decât imaginația. În schimb, ea se auto-satisface prin admirația platonică pe care o primește de la mulții săi admiratori.

4. Masca Sfintei

Femeile se sacrifică la nesfârșit. Ele au grijă de toată lumea în detrimentul nevoilor lor. Și sunt adorate pentru asta. Toți își pun baza în ele, iar ele permit  totul fără a se supăra, a spune nu sau a impune granițe. Dar sfinții rareori sunt recompensați în această viață, astfel încât aceste femei trebuie să aștepte trecerea în neființă și promisiunea raiului pentru a-și găsi aprecierea. A fi sfânt aici pe pământ te poate face să te simți bine cu tine însăți și îți poate câștiga devoțiunea temporară a celor pe care îi servești fără crâcnire, dar te poate face și groaznic de tristă. Așadar, scoateți masca sfintei și încearc-o pe cea a egoismului pentru a gusta cu adevărat din plăcerile vieții.

5. Masca super eroului

Femeia ideală are o carieră de succes, o familie fericită, un corp atletic și un soț devotat. Ea călătorește, își crește copiii, face voluntariat, gătește foarte bine și cântă la pian în timpul liber. Toate acestea fără prea mare consum de energie. Evident ca acest tipar este o iluzie, mai mult o creație a filmelor romantice. De cele mai multe ori, femeia contemporană se epuizează până la burnout pentru a deveni întruparea acestui tipar. Care sunt costurile?

Concluzie

Desigur, nu este neapărat să împărtășim trăsăturile vreuneia dintre măștile explicate mai sus. Mai degrabă, ce trebuie să înțelegem este că presiunea pe care o punem asupra noastră de a adopta trăsături de personalitate sau acțiuni care nu ne aparțin în mod natural, ne dăunează grav prin faptul că această nouă personalitate nu vor fi niciodată în concordanță cu valorile noastre. 

    Vedem în viața de zi cu zi cât de mult accent se pune pe crearea unei imagini aparte în societate. Dovadă sunt numeroasele cupluri care în imaginile publicate pe medii sociale par foarte fericite și îndrăgostite, fapt ce îl fac cunoscut și altora prin frumoase declarații. Trist este că noi, cei care îi cunosc pe acești porumbei perfecți în lumea virtuală, privim șocați și confuzi, neștiind ce să mai înțelegem când doar cu câteva zile înainte unul dintre ei ne spusese că se gândește serios la divorț sau că, de fapt, relația acasă este deteriorată. 

    Ce mesaj ne trimitem nouă înșine când ascundem adevărul? 

Necinstea sau lipsa de onestitate se traduc printr-o propoziție simplă: MĂ ÎNȘEL. 

Aș vrea să te gândești la următoarea ipostază: să zicem că ascunzi ceva despre tine și, deși la fiecare câteva ore iți aduci aminte de ceea ce ascunzi, o faci în continuare, spunându-ți în același timp MĂ ÎNȘEL CÂND FAC ASTA. Orele se fac zile, zilele se fac săptămâni, iar săptămânile…luni și ani – Ani în care ți-ai spus CĂ TE ÎNȘELI. 

    Care vor fi consecințele asupra încrederii în tine? 

O va distruge… 

De teama confruntării la nivel psihologic, oamenii învață să nege zonele sensibile în care nu sunt ceea ce pretind sau să le ocolească și să joace un rol perpetuu în societate. În timp, această deprindere conduce la o LIPSĂ DE AUTENTICITATE atât de mare între cine sunt cu adevărat și cine pretind și cred a fi, încât  orice tentativă de a lucra asupra sieși devine nu numai extrem de dificilă, dar și foarte descurajantă. 

PAȘI PE CARE SĂ ÎI FACI SPRE AUTENTICITATE 

PASUL I – FII CINSTIT(Ă) CU TINE! 

    Modalitatea prin care devii autentic este opusul a ceea ce oamenii cred. În loc să fugi de acele părți ale vieții tale care nu te satisfac, alege să te concentrezi asupra lor și să operezi schimbările necesare, oricât ar fi de dureros. 

PASUL II – NIMENI NU ESTE PERFECT.

Renunța la ideea de perfecțiune: Nici o persoană, familie, relație sau afacere nu este perfectă. In Recall Healing, Perfecționismul este definit ca „programul morții”, deoarece nu există în lumea reală.  Singurul mod biologic de a fi perfect (și de a nu greși) este prin moarte!

    Deci, dacă nu există nici o persoana vie perfectă, de ce ai pune atât de multă presiune pe tine? Dar chiar dacă niciunul dintre noi nu va atinge perfecțiunea în timpul vieții, ne putem totuși bucura de dezvoltare continuă, astfel încât să putem deveni cea mai bună versiune a noastră. 

PASUL III – ACCEPTĂ-ȚI UMBRA!

Găsește un loc în care să îți expui UMBRA. Creează un spațiu al tău, unde alături de acea persoană în care ai încredere să îți dezvălui partea întunecată și să fii 100% tu. În prezența acestei persoane expune toate acele lucruri de care iți e rușine și lasă-te să devii autentic și acceptat pentru cine ești cu adevărat. 

Găsește săptămânal lucruri pe care ți-e frică sau rușine să le expui, până ajungi să nu mai ai nimic de ascuns. 

PASUL IV – ȚINE UN JURNAL ȘI REFLECTĂ LA ACESTE 2 ÎNTREBĂRI: 

  • Daca nu mi-ar păsa ce crede lumea, ce aș face acum? 
  • Ce este corect față de mine să fac acum și ce îmi dictează frica să fac? 

Frica îmi spune sa stau în siguranță acum, autenticitatea îmi șoptește să trăiesc o viață de care să mă bucur din plin. De obicei, acestea două nu sunt și nu trebuie să fie în dezacord. Vreau să aud ce are fiecare de spus înainte de a lua o decizie. Vei observa cum începi să recunoști povestea FRICII și să o deosebești de povestea AUTENTICITĂȚII.  

https://yourbrilliance.com/masks-women-wear/
Cartea – Măștile masculinițătii – Lewis Howes
https://www.alphavoice.io/video/the-school-of-greatness/
https://www.scienceofpeople.com/masculinity/

DISTRIBUIE

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on print
Share on email

Adresează-mi o întrebare

Programează o ședință de coaching